Hållbarhetsredovisning och HR-data
Den europeiska unionens Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD, nya direktiv för hållbarhetsredovisning) är en lagstiftning som trädde i kraft den 5 januari 2023. Den innebär att EU-företag, inklusive kvalificerade dotterbolag till icke-EU-företag, nu måste redovisa verksamhetens miljömässiga och sociala påverkan. De måste också redovisa hur deras arbete inom miljö, socialt ansvar och styrning påverkar verksamheten vilket innebär att även viss HR-data behöver rapporteras.
Kravet på att lämna en hållbarhetsrapport ska utvidgas till att omfatta följande bolag:
Små och medelstora bolag vars överlåtbara värdepapper, så kallade noterade bolag, med undantag för s.k. mikroföretag.
Mindre onoterade moderbolag i stora koncerner.
Stora eller noterade dotterbolag och vissa större filialer till tredjelandsbolag som har en betydande verksamhet inom EU.
Syftet med med de nya direktiven är att skapa transparens som hjälper investerare, analytiker, kunder och andra intressenter att bättre bedöma EU-företags hållbarhetsarbete. Hållbarhetsredovisningen CSRD bygger vidare på den tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD) genom att öka omfattningen och kraven på hållbarhetsredovisningen och dess tillhörande rapportering.
En central princip i direktiven är att den består av två delar. För det första så måste organisationer redovisa hur deras verksamhet påverkar planeten och befolkningen, samtidigt som de ska belysa hur deras hållbarhetsmål, åtgärder och risker påverkar företagets ekonomi.
För företagets HR-avdelningar innebär detta ett ökat fokus på att integrera hållbarhetsmålen i verksamheten och att kunna redovisa specifik HR-relaterad data. Bland de viktiga punkterna som HR behöver redovisa enligt de nya hållbarhetsredovisningsdirektiven är:
Mångfald och inkludering: Redovisning av åtgärder och resultat kring mångfald, jämställdhet och inkludering hos personalstyrkan. Detta inkluderar inte bara anställdas representation som sådant utan även det faktiska arbetet med att skapa en inkluderande arbetsmiljö.
Arbetsvillkor och personalomsorg: Information om hur företaget säkerställer trygga arbetsvillkor, personalens välmående och eventuella andra åtgärder som görs för att främja hälsa och högre säkerhet på arbetsplatsen.
Utbildning och kompetensutveckling: Redovisning ska göras av investeringar och initiativ som syftar till att öka kompetensen och utveckla personalens kompetens, särskilt när det gäller hållbarhetsrelaterad utbildning.
De nya direktiven ställer krav på att sådan information blir offentligt tillgänglig och att den granskas av en tredje part för att säkerställa dess kvalitetet.
För HR-system och andra HR-relaterade system som t.ex. lönesystem innebär detta att de måste anpassas för att kunna samla in, exportera och rapportera HR-data i enighet med CSRD. Detta kan innebära att bland annat integrera rapporteringssystem som kan hantera datainsamlingen.
De nya direktiven för hållbarhetsredovisning är ett steg mot ökad transparens och hållbarhet. HR-data och därmed också systemen som hanterar HR-data blir en viktig nyckel för att kunna hantera och rapportera de HR-relaterade aspekterna av hållbarhetsredovisningen.
För att underlätta hållbarhetsredovisningen och de nya direktiven så finns det en stor fördel i att låta HR-relaterade system integreras med varandra för att snabbt, enkelt och säkert kunna samla er HR-data och därmed förenkla rapporteringen. Detta kan ni bland annat göra genom Twines integrationsplattform som integrerar HR-relaterade system med varandra och underlättar rapporteringen markant.